ETF’s zijn niet meer weg te denken uit de financiële sector. Bijna iedereen die belegt of wil starten met beleggen krijgt te maken met ETF’s.
Er zijn veel voorstanders van beleggen in een ETF vanwege een aantal grote voordelen (hierover later meer), maar er zijn ook steeds meer geluiden die waarschuwen voor dit financiële product.
Een van de bekendste personen die de mogelijke nadelen uitlicht is de bekende belegger Michael Burry. Hij voorspelde correct het ineenstorten van de huizenmarkt in 2017 en verdiende daar een slordige € 1 miljard mee. Bekijk de film The Big Short om te zien hoe hij dit voor elkaar kreeg.
In dit artikel doorlopen we alle voor- en nadelen van beleggen in ETF’s.
Inhoudsopgave
Wat is een ETF?
Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt.
Simpel gezegd koop je met een ETF in 1x alle aandelen uit een index.
Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig beleggen in de AEX of bijvoorbeeld de Amerikaanse Dow Jones.
ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt ook wel tracker of indextracker genoemd.
De term Exchange Traded wordt gebruikt omdat het continu op de beurs verhandelbaar is en dus dezelfde flexibiliteit als een aandeel kent. Het woord Fund wordt gebruikt omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds.
Een ETF is een beleggingsfonds dat als doel heeft hetzelfde beleggingsresultaat (in rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Een index is een bepaalde samenstelling van aandelen of obligaties die dient als graadmeter van ontwikkelingen op de beurs. Met een ETF koopt u de index; de koers van uw ETF heeft vrijwel exact hetzelfde verloop als de koers van de index zelf. Beleggers hoeven niet meer alle individuele aandelen uit de index te kopen maar kunnen op eenvoudige wijze met één transactie de index volgen.
Voordelen ETF
Index beleggen
Met een ETF kun je dus eenvoudig indexbeleggen.
Je volgt op een simpele manier een bepaalde index zoals bijvoorbeeld de Dow Jones.
John Bogle is de grote naam achter het indexbeleggen. Bogle richtte het Vanquard 500 fonds (dat de S&P 500 volgt) op in 1976. Toen zat er slechts $11 miljoen in, maar in 1988 al tot tot $1 miljard. Inmiddels hebben beleggers er maar liefst $400 miljard in gestoken. Vanguard is daarmee gegroeid tot de tweede grootste beleggingsinstelling ter wereld.
Niet alleen aandelen
ETF’s beperken zich niet tot de aandelenmarkt.
Je kunt ook ETF’s kopen voor obligaties, grondstoffen, valuta of vastgoed.
Op dit moment wordt er zelfs hard gewerkt aan een ETF om makkelijk te kunnen beleggen in Bitcoin.
Zo kun je dus op een simpele manier de prijzen volgen van een heleboel producten en markten.
Spreiding
Zoals gezegd beleg je met ETF’s in één transactie in een mandje van tientallen tot honderden aandelen. Om een gespreide portefeuille van individuele aandelen samen te stellen moet je zelf tientallen orders uitvoeren. Dat leidt tot extra werk en iets hogere transactiekosten.
Het is natuurlijk afhankelijk van het soort ETF dat je koopt, maar het is een slimme manier om snel spreiding te kunnen hebben in je portefeuille.
Als je bijvoorbeeld de iShares Core S&P 500 (een ETF van BlackRock) koopt dan beleg je automatisch in de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.
Lage kosten
ETF’s staan bekend om hun lage kosten.
Voor het management van de ETF wordt jaarlijks een percentage kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden total expense ratio (TER) of lopende kosten factor genoemd.
Voor ETF’s zijn deze kosten relatief laag: vaak een paar tienden van een procent.
Als je in individuele aandelen belegt, heb je deze kosten echter niet.
Goed verhandelbaar
Een ander groot voordeel van ETF’s is dat ze de gehele dag verhandeld kunnen worden. Ter vergelijking: de meeste beleggingsfondsen kunnen slechts 1x per dag worden aangekocht en verkocht.
Morningstar’s ETF-expert Ben Johnson vindt dit voordeel van liquiditeit echter overgewaardeerd.
Met een ETF kan je de hele dag in de S&P 500 handelen. Maar is dat wel nodig? En wie wil dat eigenlijk? De verleiding is groot dat beleggers te veel gaan handelen in de ETF’s zelf. Dat brengt het gevaar van hoge transactiekosten met zich mee door het volume van het handelen en niet zozeer het kostenpercentage op zichzelf.
Nadelen ETF: een bubbel?
Michael Burry, de man van één miljard die de huizencrisis correct voorspelde, doet een voorspelling. Volgens Burry is er nu een bubbel in passief beleggen, oftewel beleggen in ETF’s.
En Burry is niet de enige die zorgen heeft over de trend in passief beleggen. Veel marktkenners delen de mening dat te veel geld naar passief beheerde fondsen vloeit. Toch is Burry een van de weinigen die het een bubbel noemt.
Onderzoek toont aan dat de 3 grootste indexfondsbeheerders samen $1,8 biljoen beheren. Ze zouden daarmee een derde van al het stemrecht in de S&P 500 bedrijven hebben.
Het grote probleem van ETF’s is dat er teveel geld naar toe stroomt.
Toch sprak de laatste correctie in december 2018 in het voordeel van de indexfondsen. Hoewel het een hevige correctie was, doorstonden ETF’s de selloff, waarna beurskoersen in de maanden daarna weer groen kleurden.
ETF’s of aandelen?
Een belangrijk voordeel van ETF’s is de spreiding, waardoor het risico lager is bij een vergelijkbaar verwacht rendement.
Daar staat tegenover dat je nooit een extreme klapper zult maken met ETF’s.
En je betaalt een klein percentage kosten.
De vraag is dus vooral hoeveel tijd je wilt steken in beleggen.
Vind je het leuk om veel bezig te zijn met beleggen en wil je meer risico lopen met kans op en hoger rendement? Dan zijn individuele aandelen waarschijnlijk de beste keuze voor jou.
Wil je echter gemak en de voordelen van passief beleggen, dan is het zeker aan te raden om je te verdiepen in ETF’s.
Hoe kun je een ETF kopen?
Bekende aanbieders van ETF’s
Er zijn veel partijen die ETF’s aanbieden. Helaas kun je in Europa (en dus ook in Nederland) niet alle ETF’s meer kopen. Vanwege zeer strenge regelgeving kunnen particuliere beleggers nog maar beperkt ETF’s kopen.
De bekendste aanbieders zijn:
- BlackRock: 1,55 biljoen dollar onder beheer
- Vanguard: 1,01 biljoen dollar onder beheer
- State Street. (van de SPDR-ETF’s): 640 miljard dollar onder beheer
- Invesco: 203 miljard dollar onder beheer
- Charles Schwab: 142 miljard onder beheer
Top-5 grootste indextrackers
De 50 grootste ETF’s, met een omvang van tussen de 17 miljard en 268 miljard dollar, worden allemaal uitgegeven door de vijf genoemde spelers.
De 5 grootste indextrackers zijn:
- SPDR S&P 500 ETF Trust (van State Street): 268 miljard dollar
- iShares Core S&P 500 ETF (van BlackRock): 182 miljard dollar
- Vanguard Total Stock Market ETF: 115 miljard dollar
- Vanguard S&P 500 ETF: 114 miljard dollar
- Invesco QQQ Trust: 75 miljard dollar
Welke platformen bieden ETF’s met lage kosten?
Op bijna alle bekende beurs platformen kun je handelen in ETF’s.