Indexbeleggen wordt steeds populairder. Deze vorm van passief beleggen krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht.
Maar wat is indexbeleggen precies?
Hoe werkt het?
Wat zijn de voor- en nadelen van indexbeleggen.
En hoe kun jij er ook van profiteren?
Wij hebben een handig overzicht gemaakt over alles wat te maken heeft met indexbeleggen.
Inhoudsopgave
Wat is indexbeleggen?
Indexbeleggen is een vorm van beleggen waarbij je in een hele beursindex belegt in plaats van in afzonderlijke aandelen. Een indexbelegger volgt de markt door te beleggen in een indexfonds. Een indexfonds doet de markt na. Dit doet de manager van het indexfonds door een pakket aandelen te kopen dat qua samenstelling precies lijkt op de samenstelling van de markt als geheel. Het indexfonds volgt daardoor de ontwikkeling van de beurs op de voet.
Hoe begin je met indexbeleggen?
Indexbeleggen kun je doen door middel van een tracker, ook wel ETF (Exchange Traded Funds) genoemd. ETF’s volgen een index. Je belegt dus niet in slechts één bedrijf, maar in de index als geheel.
Ook de term indextracker zul je veelvuldig tegenkomen. Allemaal namen voor hetzelfde product. Deze trackers kun je eenvoudig kopen en verkopen via je beleggingsrekening.
Voorbeeld indexbeleggen: Dow Jones
Er bestaan trackers of ETF’s die de Dow Jones volgen. Je volgt dan dus niet de koers van 1 van de 30 bedrijven in de Dow Jones, maar je volgt een gemiddelde van alle bedrijven samen. Je volgt de index. Stijgt de waarde van de index, dan maak je winst. Daalt de index, dan wordt jouw investering minder waard.
Indexbeleggen kun je doen voor bijna iedere aandelenindex ter wereld, maar ook voor grondstoffen of obligaties bestaan er indexfondsen of ETF’s.
De bedenker van indextrackers: John Bogle
John Bogle is de grote naam achter het indexbeleggen. Bogle richtte het Vanquard 500 fonds (dat de S&P 500 volgt) op in 1976. Toen zat er maar $11 miljoen in, maar in 1982 was dat gegroeid tot $100 miljoen en in 1988 tot 1 miljard. Inmiddels hebben beleggers er maar liefst $400 miljard in gestoken. Vanguard is gegroeid tot de grootste tweede beleggingsinstelling ter wereld.
2 Soorten indextrackers: fysieke en synthetische replicatie
Je kunt binnen indextrackers een onderscheid maken tussen fysieke replicatie van een index en van synthetische replicatie van een index. Bij fysieke replicatie beleg je daadwerkelijk in de onderliggende waarden (aandelen of obligaties) van een bepaalde index.
Bij synthetische replicatie beleg je niet in de onderliggende waarden zelf, maar in een zogenaamde ‘swap’, waarbij je een swapovereenkomst aangaat met een tegenpartij. Dit maakt synthetische replicatie de meest risicovolle van de twee opties.
Voordelen indexbeleggen
Eenvoudig
Indexbeleggen is een eenvoudige en laagdrempelige manier van beleggen. Dit komt doordat je niet constant verschillende bedrijven hoeft te kopen en verkopen. Het volstaat om slechts 1 tracker te kopen. Indexbeleggen is daarom een populaire strategie onder mensen die niet actief bezig willen zijn met hun beleggingen. Vandaar dat indexbeleggen ook vaak wordt gezien als een passieve vorm van beleggen.
Minder transactiekosten
Je betaalt minder transactiekosten dan wanneer je aandelen van verschillende bedrijven zou kopen. Dit komt doordat je bij iedere aankoop op de beurs transactiekosten betaalt. Bij een indextracker maak je maar één transactie in plaats van verschillende transacties voor verschillende aandelen.
Laag risico
Door te beleggen in een indextracker spreid je het risico dat je loopt. Je bent namelijk minder afhankelijk van de koers van individuele aandelen. Dit komt doordat je belegging is gespreid over alle aandelen in desbetreffende index.
De mate waarin jouw risico gespreid is, hangt van de indextracker zelf. Je kunt bijvoorbeeld risico’s spreiden door te beleggen in meerdere beleggingscategorieën.
Denk aan verschillende asset categorieën zoals grondstoffen, edelmetalen, obligaties of cryptocurrencies.
Maar denk ook aan geografische verschillen: Amerikaanse indexen, wereldwijde indexen of juist emerging markets indextrackers.
Nadelen indexbeleggen
Je kunt het niet beter doen dan de markt
Het is niet mogelijk om een hoger rendement te behalen dan de index zelf.
Als je de juiste aandelen uit een index weet te kiezen kun je hogere rendementen behalen.
Maar -je raadt het al- de verliezen kunnen dan ook veel groter zijn.
Gewicht van bedrijven niet gelijk verdeeld
De AEX telt slechts 25 fondsen, waarbij ook nog eens 4 aandelen – Shell, Unilever, ASML en ING – de helft van het gewicht van de index bepalen.
Je kunt je voorstellen dat je dan relatief veel risico loopt.
Als het slecht gaat met 1 van deze 4 bedrijven dan heeft dat een grote impact op de waarde van de index.
In de eurozone is de Eurostoxx 50-index een populair alternatief.
Deze index van grote beursgenoteerde bedrijven telt 50 aandelen, maar net als de AEX wegen banken en verzekeraars zwaar mee bij de Eurostoxx 50, te weten voor zo’n 40 procent.
Kijk dus altijd naar de samenstelling van de index tracker voordat je erin gaat beleggen.
Per 1 januari 2018 geldt de nieuwe Europese wetgeving MiFID II/PRIIPS.
Op basis daarvan is het in Nederland verplicht voor uitgevende instellingen om ETF’s te voorzien van documentatie in het Nederlands.
Dit betekent dat je een heleboel grote en bekende ETF’s niet meer kunt kopen.