Inflatie: hoe jij hiervan kunt profiteren

inflatie

Inflatie is iets wat ongemerkt in ons financiële stelsel zit.

Iets waar je niet dagelijks naar omkijkt, maar wat er wel voor zorgt dat je iedere dag een beetje armer wordt.

Maar wat is inflatie precies en belangrijker:

hoe kun jij hiervan maximaal profiteren?

In dit artikel vertellen we je alle tips en tricks.

Wat is inflatie?

Inflatie betekent geldontwaarding of waardevermindering van het geld. Eenvoudig gezegd betekent het dat je na verloop van tijd steeds minder kunt kopen met hetzelfde aantal euro’s. Deze wordt ook wel prijsinflatie genoemd.

De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door Nederlandse huishoudens.

Een probleem bij het meten van geldontwaarding is dat verschillende goederen en diensten geheel verschillende prijsstijgingen kunnen vertonen. De mate waarin elk individu last ondervindt van inflatie is daarmee afhankelijk van het uitgavenpatroon van ieder individu.

De Nederlandsche Bank (en de Europese Centrale Bank) probeert de waardevermindering te beperken tot zo’n 2%. Dat percentage lijkt het gunstigst te zijn voor economische groei.

  • Het zorgt ervoor dat mensen liever niet sparen. Met het geld dat nu opzij gezet wordt, kan later immers minder producten worden gekocht. Een belangrijke reden op te gaan beleggen.
  • Het zorgt ervoor dat de reële waarde van een geleend bedrag daalt. Dat wil zeggen: in producten gemeten hoef je steeds minder terug te betalen. Dat maakt lenen extra aantrekkelijk.
  • Het verslechtert de internationale concurrentiepositie. Met een hoge inflatie worden producten duurder.
  • Teveel inflatie zorgt ervoor dat mensen helemaal niet meer willen sparen. En dat kan de economische groei, via een hogere rente, afremmen.

Naast prijsinflatie bestaat er ook nog zoiets als monetaire inflatie.

Dat houdt in dat de hoeveelheid geld in een economie toeneemt.

Het effect van inflatie is dat mensen armer worden

De meeste mensen worden armer van geldontwaarding.

Het geld op je spaarrekening wordt ieder jaar minder waard door inflatie.

Ook werknemers die geen jaarlijkse loonsverhoging krijgen, worden steeds armer. De prijzen van goederen worden namelijk elk jaar duurder en als je loon dan niet minimaal met hetzelfde percentage toeneemt, dan kun je minder kopen.

Oftewel: je wordt langzaam armer.

Dus het ziet er niet goed uit voor de gemiddelde werknemer.

Maar hoe kun je nu profiteren van inflatie?

Profiteren van inflatie

Als producten steeds duurder worden door inflatie sta je sterker als producent dan als consument.

Een slimme manier om te profiteren van inflatie is dus om een eigen onderneming te starten.

Een mooi voorbeeld is McDonalds.

Naarmate de inflatie toeneemt, wordt een hamburger ook duurder.

Dit geeft je dus een natuurlijke hedge tegen inflatie.

Een hedge is een investering of transactie die bedoeld is om uw bestaande blootstelling aan risico te beperken.

Maar goed, zul je terecht zeggen: een onderneming starten is makkelijker gezegd dan gedaan.

Gelukkig is er een short cut.

In plaats van zelf te ondernemen kun je anderen voor je laten ondernemen.

Je kunt eenvoudig eigenaar worden van een (stukje) van een onderneming.

En dat is via het kopen van aandelen.

Aandelen kopen

Warren Buffett ziet aandelen van sterke bedrijven als een goede bescherming tegen inflatie. De theorie is dat bedrijven als Coca-Cola, Unilever en Procter & Gamble zo geliefd zijn bij klanten dat deze bedrijven de kracht hebben om de prijzen van hun producten mee te laten stijgen met de inflatie.

Buffett noemt als voorbeeld graag de ontwikkeling van het aandeel Coca Cola in de jaren zeventig. Ondanks dat de inflatie destijds steeg tot 8% wist de drankgigant het dividend in die jaren met gemiddeld meer dan 10% per jaar te laten stijgen.

Ook bedrijven met zogeheten hard assets in bijvoorbeeld de energie-, nuts- en infrastructuursector hebben goede papieren om hogere kosten door te berekenen aan klanten.

Grondstoffen kopen

Ook grondstoffen bieden een mooie hedge tegen inflatie.

De link tussen grondstoffen en prijsinflatie is vrij direct. Bedrijven hebben metalen, energie en landbouwgoederen nodig om goederen te produceren. Als grondstofprijzen stijgen dan zouden in theorie ook de prijzen van de goederen moeten stijgen.   

Grondstoffenbelegger Jim Rogers benoemt nog een andere kwestie

Centrale bankiers hebben de mogelijkheid om zo snel als de printmachines zijn opgewarmd geld bij te drukken, maar het is voor hen onmogelijk om nieuwe grondstoffen of edelmetalen uit het niets te creëren.

Bitcoin kopen

Er zijn stemmen die opgaan dat ook Bitcoin stijgt omdat het een bescherming biedt tegen inflatie.

Alles wat niet kan worden bijgedrukt stijgt op dit moment in waarde.

En als er iets is wat niet kan worden bijgedrukt dan is het wel Bitcoin.

Risico

Onderzoek laat zien dat als de inflatie bescheiden oploopt, de meeste ondernemingen goed in staat zijn prijzen door te berekenen zonder dat dit de marges aantast.

Maar er is een kantelpunt.

Het blijkt dat als de inflatie de 5 a 6% ontstijgt zoals in de jaren zeventig, aandelenkoersen optaters krijgen. Hogere lonen, grondstofkosten en prijzen voor kapitaalgoederen vreten de winsten aan.

In de jaren zeventig kon maar een klein deel van de S&P 500 bedrijven de dividenden mee laten stijgen met de inflatie. En rendement bestaat niet alleen uit dividend maar ook uit koerswinst. Zelfs het aandeel Coca Cola bleek, ondanks de hogere dividenden, door een daling van de koers onvoldoende rendement te boeken om de geldontwaarding te compenseren.

Het risico met grondstoffen is vooral dat ze erg volatiel kunnen zijn.

En dat geldt ook voor cryptovaluta.